MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nadmiar soli w diecie prowadzi do nadciśnienia i chorób...
fot. dolgachov/123rf.com

Te dodatki zepsują żurek. Przez nie możesz się rozchorować. Unikaj ich, a zupa będzie zdrowsza. Sprawdź, jak nie zepsuć żurku na Wielkanoc

Sól

Nadmiar soli w diecie prowadzi do nadciśnienia i chorób sercowo-naczyniowych, w tym miażdżycy, zawału serca i udaru. Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g, czyli jednej małej łyżeczki na dobę. Tymczasem niemal wszystkie gotowe produkty, które kupujemy w sklepie zawierają duże ilości soli. Robiąc więc żurek weźmy pod uwagę wszystkie składniki jakie do niego dodajemy. Kiełbasa, boczek, zakwas czy gotowe mieszanki przypraw do zupy pojedynczo zawierają już sporą ilość soli, a dodane do jednego dania łącznie mają jej dużo więcej. W ten sposób łatwo przekroczyć dzienną normę sodu w diecie. Lepiej więc już nie dosalać dodatkowo zupy.

Zobacz również

Wierni modlili się z okazji peregrynacji Obrazu Matki Bożej Robotników i Solidarności

Wierni modlili się z okazji peregrynacji Obrazu Matki Bożej Robotników i Solidarności

Escape van już stanął na rynku w Lublińcu. Ten projekt dotyczy problemu handlu ludźmi

Escape van już stanął na rynku w Lublińcu. Ten projekt dotyczy problemu handlu ludźmi

Polecamy

Uczniowie zaskoczeni po maturze z geografii. „Myślałam, że się popłaczę”

AKTUALIZACJA
Uczniowie zaskoczeni po maturze z geografii. „Myślałam, że się popłaczę”

Szkoła w Chmurze przestaje być bezpłatna. Jak przebiega rekrutacja?

Szkoła w Chmurze przestaje być bezpłatna. Jak przebiega rekrutacja?

Wycofany ważny lek na cukrzycę. „Nie spełnia wymagań jakościowych”

PILNE
Wycofany ważny lek na cukrzycę. „Nie spełnia wymagań jakościowych”