MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Niektóre gatunki ryb są szczególnie bogate w puryny, które...
fot. etitarenko/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Niektóre ryby i owoce morza

Niektóre gatunki ryb są szczególnie bogate w puryny, które podnoszą stężenie kwasu moczowego we krwi. Dlatego osoby z artretyzmem powinny unikać przede wszystkim śledzi, sardynek, łososia, pstrąga, tuńczyka, szprotów, krewetek i małży – dozwolona ilość nie powinna przekraczać porcji 50 g. Dodatkowo całkowicie powinno wyeliminować się ryby wędzone i marynowane oraz konserwy rybne.

W jadłospisie może znaleźć się natomiast dorsz, sandacz i mintaj, w ilości nie większej niż 100 g dziennie.

Zobacz również

Marta z „ŚOPW” kompletnie odmieniona! Widzowie mogą jej nie poznać!

NOWE
Marta z „ŚOPW” kompletnie odmieniona! Widzowie mogą jej nie poznać!

Poważny wypadek w Żarach. Ojciec z dwójką dzieci trafił do szpitala

Poważny wypadek w Żarach. Ojciec z dwójką dzieci trafił do szpitala

Polecamy

Zjadłeś i boisz się, że się zatrujesz? Oto cała prawda o szypułkach truskawek

Zjadłeś i boisz się, że się zatrujesz? Oto cała prawda o szypułkach truskawek

Konfiskata samochodu. Przepisy mają się zmienić, ale już są zastrzeżenia do zmian

Konfiskata samochodu. Przepisy mają się zmienić, ale już są zastrzeżenia do zmian

Jak podcierać się po kupie? Specjaliści odradzają używania tej jednej rzeczy

Jak podcierać się po kupie? Specjaliści odradzają używania tej jednej rzeczy